Rajanylityksiä

Muutama viikko sitten sain puhelun erään eteläsuomalaisen kunnan rakennusvalvonnasta.

Minua tai jotakuta meidän toimistomme suunnittelijaa pyydettiin käymään rakennusvalvonnassa kuittaamassa erään asunto-osakeyhtiön huoneistojakomuutoksen rakennuslupahakemuksen suunnitelmat.

En ollut kuullut hankkeesta aikaisemmin, mikä tietysti ihmetytti, kun ylläpidän yritysten hankekantaa toiminnanohjausjärjestelmässä. Joskus tulee pieniä hankkeita, joissa asiat etenevät niin nopeasti, että hallintotyöt eivät pysy tässä vauhdissa. Yleensä sentään lupakuvavaiheeseen mennessä nämä ovat hallinnassa. Kysyin kuitenkin tiimiltä, oliko tällainen tilaus tullut. Vastaus oli, että he olivat saaneet saman pyynnön, joka oli toimitettu minulle. Tilausta mistään suunnittelutoimeksiannosta ei kuitenkaan ollut.

Kun selvittelimme asiaa kävi ilmi, että meidän aikanaan rakennuksen rakennusvaiheessa tekemäämme piirustukseen oli tehty käsin piirtämällä muutoksia, joille oltiin hakemassa lupaa. Nyt meidän olisi pitänyt ottaa piirustus allekirjoittamalla juridinen vastuu muutoksesta. Asiaa esitti rakennusvalvonta, oletettavasti tieten että meillä ei ollut asian kanssa mitään tekemistä.

Minusta tässä liikutaan suunnittelijan oikeusturvan ja tekijänoikeuksien suojan kannalta mielenkiintoisella alueella. Erityisen tästä tekee se, että rakennusvalvontakaan ei näe tällaisessa toiminnassa minkäänlaista ongelmaa. Miten tällainen on edes mahdollista?

Pohdin toimenpiteisiin ryhtymistä asian suhteen muutamia päiviä, mutta kun pahin suuttumus oli laantunut, jätin asian sikseen. Annoin tiimin hoitaa asian loppuun, kun minulle painokelpoisen tekstin tuottaminen siinä tilanteessa olisi saattanut tuottaa hankaluuksia.

Kuva jäi allekirjoittamatta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s