Seuraava askel

Kapea polku kiemurtelee paksussa rahkasammaleessa kiviä ja kantoja kierrellen. Juostessa saa asetella jalkojaan juurakoiden ja kivien välissä. Vastaan tulee puro ja painanne, jossa kivet ovat aikaisempaa isompia ja niiden välissä maa painunut alemmas. Jatkan matkaa kiviä pitkin askeltaen. Sitten yhtäkkiä ajatukseni pysähtyy, vaikka juoksu jatkuu samaa tahtia kuin aikaisemmin. Tajusin juuri katsoneeni edessäni järjestyksessään neljättä kiveä edessäni ja suunnilleen sekunnin miettineeni, miten siihen astun. Neljättä. Aivan kuten olin katsonut kaikkia sitä edeltäneitä kiviä. Neljättä. Kaikki tapahtui kuitenkin minulle reippaassa metsäjuoksussa ja kosketus yksittäiseen kiveen kesti tuskin sekunttiakaan. Neljättä.

Olen miettinyt, miten työelämään saisi omaan tekemiseensä samaa luonnollista herkkyyttä ympäristön havainnointiin, aistinvaraista reagointia ja toisaalta ennakkosuunnittelua. Kiveltä kivelle hyppiminen juoksuvauhdissa tulee tekemisen ja harjaantumisen kautta. Samaan tapaan oma yrittäjänpolku harjaannuttaa seuraavaan askeleeseen.

Olen pohtinut oman yrittämisen ja johtamisen pelikirjan kokoamista. Oman johtamistavan ja -prosessin kirjallista avaamista. Jokainen meistä tietää, miten hankala on ajaa sisään uusia tapoja ja murtaa vanhat rutiinit. Pelikirja voisi toimia oman toiminnan kehittämisen muistilistana ja auttaa uusien tapojen sisäänajamisessa siten, että ne syrjäyttävät vanhat. Pelikirjaan voisi kirjata muistiin muilta yrittäjiltä saadut vinkit, luettujen kirjojen opit ja oman polun kompastusivet. Pelikirja palauttaisi raiteille, jos ote löystyy. Kukaan meistä ei ole parhaimmillaan ja terävimmillään 24/7/365.

Muistiin kirjattuja kehittämisideoita tulisi peilata omaan tekemiseen ja tarvittaessa niiden pitäisi päätyä myös käyttöön ja johtaa oman tekemisen muutokseen. Osaan hyvin kuvitella, että tämä tuntuu monista vaivalloiselta. Sitä se myös alkuun on. Muutosta helpottaa, jos sen saa tehtyä vähitellen pieniä asioita muuttamalla.

Ajatus oman johtamisen pelikirjasta syntyi viime syksynä. Olin juuri lukenut Jim Collinsin kirjan ”Great by Choice”. Yksi kirjan kantavista teemoista on suurien tavoitteiden pilkkominen ”20 mailin päivämarsseihin”. Löysin tästä mm. seuraavan analogian oman johtamiseni parantamiseen. En ole koskaan ollut suuri byrokratian ja toimistorutiineiden ystävä, vaan haluaisin keskittyä projektien tekemiseen ja asiakastyöhön. Jossakin vaiheessa huomasin, että rutiinien hoitaminen, erityisesti kirjanpitotositteiden tarkistaminen ja toimittaminen kirjanpitäjälle, tuppasi usein jäämään kovin viime tinkaan. Sain asiaan merkittävää parannusta kun merkitsin tositteiden tarkistamisen ja lähettämisen toistuvana kalenterimerkintänä kalenteriini. Yksinkertainen keino, suuri vaikutus – asiassa, jonka olisi tietysti tullut olla koko ajan näin, mutta jota en tietoisesti tullut koskaan ajatelleeksi kun fokus oli projektityössä. Kun olin kalenterimerkintäni tehnyt, jäin miettimään mitä kaikkea muuta voisinkaan parantaa ja miten sen tekisin. Kasasin rutiineihin lääkkeeksi kuukausikellon ja tein vielä rutkasti lisää toistuvia kalenterimerkintöjä.

Kalenterimerkinnät toivat tekemiseen jatkuvuutta ja ennustettavuutta, mutta jossain vaiheessa huomasin, että kaikkea omaan johtamiseen liittyvää ei voi eikä kannata sitoa kalenteriin. Kirjoittaminen on auttanut minua monen asian jäsentämisessä ja pohdin, miksi johtamistapa olisi poikkeus? Siksi pelikirja.

Oman tekemisen kriittinen arviointi ei ole kovin helppoa, eikä omia virheitä näe – tai ei halua nähdä. Omien heikkouksien avaaminen ulkopuoliselle ei ole ihan helppoa, eivätkä omat työntekijät uskalla  tulla monessakaan suomalaisyrityksessä esimiestään neuvomaan, eikä pienyrityksessä ole johtoryhmää yrittäjän tukena.

Nyt, vuoden jälkeen Pelikirja on edelleen kirjoittamatta. Alussa mainitsin, että oman tekemisen kriittisen arvioinnin tulisi johtaa muutokseen, niinpä heti julkaistuani tämän lisään vielä yhden toistuvan merkinnän kalenteriin.

 

Kirjoittaessa soi:
Scandinavian Jazz Quartet: A Night in Bilbao

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s