Asunnonostajan muistilista 2: makuuhuoneet

Makuuhuoneet ovat uudistuotannossa pienentyneet muun asunnon mukana suomalaisessa asuntotuotannossa. Edes pohjaratkaisu, jossa parisängyn kummallekin puolelle mennään omasta oviaukosta, ei ole enää mikään harvinaisuus. Sellaisia on suunniteltu meidänkin toimistossamme. Hyvin käytettynä tällainen totutun ajattelun kyseenalaistaminen antaa paljon lisäarvoa asuttavuudelle. Kuitenkin usein näkee asuntoja, joissa lattiapinta-alasta saattaa 20, jopa 30 % olla asunnossa liikkumiseen käytettävää tilaa ja kalustettavuus jää heikoksi.

Asuntojen keskipinta-alan lasku asettaakin melkoisesti haasteita huoneiden kalustamiselle. Parisänky vaatii ympärilleen yllättävän paljon tilaa. Jotta sänky olisi mukava käyttää molemmin puolin, tulisi sen sivuilla olla vähintään 500 mm vapaata tilaa, jos sängyn vieressä tai jalkopäässä on komero, tulisi tilaa näiden välissä olla 800 mm.

Sängyn vierellä oleva yöpöytä saattaa tarvita jopa 600 mm tilaa. Edelleen, avautuva komeron ovi tarvitsee 600 mm, mikä tarkoittaa 12oo mm tilantarvetta sängyn viereen, jos kaapin ovi avautuu yöpöydän paikalle, kuten alapuoleisessa esimerkkikuvassa.

Kuva1_Sivu_1

Yllä olevan kuvan makuuhuoneen koko on 9 m2. Huoneen mitat 3200 x 2900 eivät kuulosta kovin pieniltä. Mutta, kuten kuvasta näkyy, sängyn ympärillä mahtuu käytännössä liikkumaan vain sivuttain. Kunnollista yöpöytää huoneeseen ei mahdu lainkaan, hoikemmalla asukkaalla sentään jonkinlainen senkki tai piironkin sängyn jalkopäähän.

Alapuoleisessa kuvassa huoneen koko on vain 8,5 m2. Huoneen mitat ovat 3500 x 2400 mm. Tällaisia ei onneksi juurikaan elävässä elämässä kahden ihmisen makuuhuoneina tapaa. Asuinhuoneen tulee määräysten mukaan olla vähintään 7m2 suuruinen, joten alla oleva esimerkki on kuitenkin aivan mahdollinen ja luvallinen toteuttaa. Tilaa ei ole todellakaan liikaa; sängyn sivuille joutuu hivuttautumaan sivuttain. Kunnollista yöpöytää ei vielä mahdu tällaiseen makuuhuoneeseen, jos ollenkaan, eikä sinne sovi myöskään muita kalusteita.

Kuva1_Sivu_2

Ollakseen kunnolla kalustettava, pariskunnan makuuhuoneen lattian minimimitat ovat näin ollen 3100-3700 mm x 2800/2900 mm + vielä komeroiden pinta-ala tähän päälle. Nuoremmilla perheillä vaatimukset ovat vielä kovemmat tilantarpeen suhteen, jos makuuhuoneeseen halutaan mahtuvan pinnasänky.

Nykyään yleiset, jopa alle 10 m2 suuruiset huoneet ovat siis mitoitukseltaan erittäin niukkoja ja kalustamisen kannalta hankalia. Vanhemmissa kerrostaloissa huoneet ovat yleensä isompia, jolloin kalustamisongelmiin ei varsinaisesti edes törmää.

Kun olet ostamassa asuntoa ja kierrät katsomassa eri kohteita, ota kamera ja mittanauha sekä muistiinpanovälineet mukaan. Kalustamisen vaihtoehtoja kannattaa alkaa pyöritellä jo ensimmäisellä käynnillä, eikä vasta kauppakirjojen allekirjoituksen jälkeen.

Aina kannattaa tarkistaa ainakin:

  • Huoneen mitat
  • Miten sänky sijoittuu huoneeseen (monesti vaihtoehtoja on tasan yksi)
  • Miten sänky sijoittuu suhteessa komeroihin?
  • Säilytystilan määrä, aikuiselle oman kokemukseni mukaan vähintään 1 hyllykomero ja 1 tankokaappi
  • Ikkunan sijainti suhteessa sänkyyn, esimerkiksi kuvan 2 tapauksessa ikkuna olisi todellä lähellä sänkyä, mikä aiheuttaa vedon tunnetta
  • Komeroiden / vaatehuoneen käytettävyys, jääkö komeroita avautuvan huoneen oven taakse; ahtaassa huonetilassa ristiin avautuvien ovien väistely turhauttavaa

 

2 kommenttia artikkeliin ”Asunnonostajan muistilista 2: makuuhuoneet

  1. eiko liukuovet olisi parempi ratkaisu komeron oviksi jos tilat noin ahtaat?

    1. Kyllä, monesti näin olisikin. Keskimääräisessä asuntotuotannossa valinta on useimmiten perusmallin vaatekomero. Uudistuotannossa tähän voi toki ostaja itse vaikuttaa, jos hankkii asunnon jo rakennusaikana.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s