Voisiko asiakkaan antaa itse suunnitella?

Pientalomarkkinassa arkkitehtisuunnittelu mielletään kalliiksi tarpeettomaksi kulueräksi. Arkkitehti kilpailee asiakkaista talotehtaita vastaan, eikä talopakettia ostettaessa suunnittelu ”maksa mitään” – hintaa kun ei ole mitenkään tehty näkyväksi asiakkaalle. Saadakseen suunnitelmiansa myytyä arkkitehdin pitää saada omia yksikkökustannuksia huomattavasti alaspäin. Todetaan tässä vaiheessa selvyyden vuoksi, että viittaan tässä asiakkaisiin, jotka ensisijaisesti harkitsevat talopaketin hankintaa. Asiakas, joka haluaa yksilöllisen, edustavan ja vähänkään erikoisemman talon todennäköisesti ottaa yhteyttä arkkitehtiin.

Rakennusten suunnittelu jakautuu yhä vain pienempiin osakokonaisuuksiin ja erityisosaamista vaativiin tehtäviin. Tämä tekee rakennuksen suunnitelmakokonaisuuden ymmärtämisen alaa tuntemattomalle erittäin hankalaksi. Suunnittelun kokonaistoimitukset, joissa hankkeen kaikki suunnittelu tarjotaan yhdeltä luukulta, ovatkin lisääntyneet. Pääsuunnittelija kokoaa tarvittavan suunnitteluryhmän valmiiksi asiakkaalle. Miten tähän sirpaloituvaan maailmaan istuu se, että annetaan asiakkaan suunnitella talonsa itse?

Yhä harvemmalla ihmisellä on enää konkreettista kosketusta rakentamiseen, osaaminen yhteiskunnassa eriytyy, eikä omin käsin rakennettu omakotitalo ole enää miehen mitta. Samanaikaisesti markkinoilla kuitenkin kasvaa paine monipuolistaa tarjontaa  ja lisätä rakennusten käyttäjien ja asukkaiden valinnan mahdollisuuksia. Talotehtaat vastaavat tähän suunnittelemalla lisää malleja ja mallistoja. Näin tavoitetaan varmasti useampia potentiaalisia ostajia, mutta ongelma itsessään ei poistu. Perustajaurakoitsijat muokkaavat asuntotyyppejä aina seuraavaan kohteeseen ja aina mennään jonkinlaisen keskimääräisen ennusteen mukaan ja ostajan mahdollisuus vaikuttaa sisältöön on rajallinen ilman, että kustannukset karkaavat lapasesta.

Olen pohtinut, voisiko massakustomoinnin antamia mahdollisuuksia yhdistetää pelinomaiseen suunnittelusovellukseen, jossa asiakas voisi koota esimerkiksi 3x4ruudukkoon sijoitettuun kaavioon valmiista palasista itseään miellyttävän kokonaisuuden pudottamalla ruudukkoon huonekokonaisuuksia, joista suhteellisen vapaasti voisi yhdistellä erilaisia pohjapiirustuksia.

Valinnan vapaus ja maksimaalinen vaikuttamisen mahdollisuus sitouttaisivat ostajan tuotteeseen. Myyntikanavan saisi vietyä kokonaan digitaaliseksi. Perinteiseen suunnittelumyyntiin kuuluva tarjouskierros jäisi pois ja verkkokaupassa kaupan saisi clousattua heti.

Tämä ajatusmalli rikkoo traditionaalisen arkkitehtisuunnittelun ajatuksen siitä, että jokainen rakennus on yksilöllinen taiteellinen luomus. Tässä arkkitehti periaatteessa luopuu omasta luovuudestaan asiakkaan eteen, ja on ehkä osin juuri siksi niin kutkuttava.

Voisitko sinä kuvitella ostavasi itse ideoimasi talon suunnitelmat verkkokaupasta?

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s