Hajoita ja hallitse

Yritysten toimitilastrategiat ovat kulukuurien kautta menneet vahvasti siihen suuntaan, että toimintoja keskitetään yhä suurempiin yksiköihin. Olen omissa yrityksissäni tehnyt päinvastaisen valinnan. Olemme hajasijoittaneet toimintomme toimialueellemme pieniin joustaviin yksiköihin.

Mutta miksi? Kyllä, seinät maksavat. Kyllä, etäisyys aiheuttaa organisatorisia haasteita.

”Ryynänen täältä Ruotsisalmenkatu kuutosen työmaalta terve. Me ollaan nyt purettu tuota kakkoskerroksen vanhaa ilmanvaihtohormia ja sieltä tuli vastaan seinään upotettu betonipilari jota ei meidän mielestä voi purkaa. Jos se jää paikalleen, me ei saada keittiökalusteita asennettua kuvien mukaan. Kuinka pian pääset tänne katsomaan, miten edetään?”

Rakentaminen painottuu kasvavassa määrin korjausrakentamiseen. Erityisesti saneeraushankkeissa aktiivinen yhteistyö työmaan kanssa edellyttää tiivistä yhteydenpitoa ja läsnäoloa työmaalla. Jos olisimme keskittäneet kaikki toiminnot yhteen paikkaan, liikkumiseen menevä aika moninkertaistuisi. Yksittäiseen työmaakäyntiin tuhraantuisi helposti koko päivä, vaikka asian hoitamiseen menisi vain 1,5 tuntia aikaa. Usean toimipisteen mallilla vastaavissa tilanteissa kokonaisajankäyttö jää kolmasosaan.

Edellä kuvatussa fiktiivisessa työmaan häiriötilanteessa odotusaika saattaa aiheuttaa merkittäviä kustannuksia. Näin lyhyen vasteajan merkitys korostuu. Lyhyt vasteaika on merkittävä tekijä myös hankkeen toteutusorganisaation keskinäisen luottamuksen rakentamisessa. Kun työmaata pystyy palvelemaan lyhyellä aikajänteellä, asioita myös kysytään helpommin.

Alueellinen läsnäolo ja henkilösuhteet ovat merkittävässä roolissa myös viranomaisasioita hoidettaessa. Tässäkin korostuu pitkäaikaisten henkilösuhteiden kautta muodostuva luottamus. Siirryttäessä sähköiseen asiointiin mm. rakennuslupa-asioiden hoitamisessa tällaisen henkilökohtaisen vaikuttamisen arvo vain kasvaa, koska luonnollisten satunnaisten kohtaamisten määrä vähenee.

Kokemukseni pohjalta neljän-kuuden henkilön yksiköt ovat sopivan kokoisia suomalaisessa arkkitehtibisneksessä. Kuuden henkilön toimisto on arkkitehtialalla jo keskisuuri, vaikka toki kymmeniä ihmisiä työllistäviä arkkitehtitoimistoja on tänä päivänä paljon.Nelihenkinen tiimi pystyy hoitamaan jo kohtuullisen suurtenkin hankkeiden suunnittelua, joten pääosa projekteista pystytään hoitamaan oman tiimin kanssa. Kun toimistoinfrasta pidetään huolta, tiimejä yhdistelemällä toiminta skaalautuu ja näin pystytään vastaamaan todella suurten hankkeiden vaatimuksiin.

Aika tulee näyttämään, onko valittu tie oikea. Juuri tällä hetkellä maailma digitalisoituu vauhdilla ja mitä se ikinä mahtaa tuodakaan tullessaan. Abstraktissa, epämääräisessä muutostilanteessa ja mobiiliappsien sekamelskassa juuri nyt tuntuu hyvältä idealta olla lähellä ihmistä.

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s