Digitaalista palvelua?

Arkkitehtisuunnittelua on tehty koneellisesti jo 25 vuotta, itse olen ollut alalla nyt viisitoista vuotta ja työskennellyt alusta lähtien kolmiulotteisen suunnittelun parissa. Ohjelmistot ovat kehittyneet voimakkaasti siirtyen tietopohjaiseen 3D-mallintamiseen. Mallien tietosisällöt mahdollistavat jo hinnanmäärityksen sitä mukaa kuin suunnittelu etenee.

Työmme arkirealismi on kuitenkin edelleen sitä, että mallinnetustakin rakennuksesta tilataan paperisia kopiosarjoja työmaille, joten asiakkaalle menevä lopputuote on pysynyt samanlaisena jo kymmeniä vuosia. Tämä siitä huolimatta, että sovellukset mahdollistavat jo nyt mallien ja suunnitelma-aineistojen tarkastelun mobiililaitteilla.

Palvelujen myynti ei sekään ole siirtynyt verkkoon perinteisiä kuvakollaaseihin perustuvia verkkosivuja lukuun ottamatta. Arkkitehtitoimistot eivät perinteisesti markkinoi itseään, eivätkä ne näy sosiaalisessa mediassa muutamia positiivisia poikkeuksia lukuun ottamatta. Suomessa tässä kehityksessä Helsinki luonnollisesti kulkee muuta maata edellä.

Asiantuntijapalveluiden myynti ja varsinkin rakentamiseen liittyvät palveluhankinnat saattavat kestää pitkään ja ostoprosessiin saattaa sisältyä jo laskutettavaa työtä. Tätä monivaiheista ostoprosessia ei ole ihan yksinkertaista siirtää verkkoon. Toisaalta suurin osa rakennusalan organisaatioista on vielä hyvin vähän läsnä verkossa, jos ollenkaan. Olen usein miettinyt miten ja missä me arkkitehdit voisimme olla paremmin läsnä mediassa.

Lyhyesti ja suoraan sanottuna, minusta arkkitehtipalvelut ja muu rakennusala eivät ole pysyneet mukana maailman digitalisoitumisessa ja takamatkaa nuorempiin toimialoihin on kertynyt jo melkoisesti. Ei, vaikka työtä on tehty sähköisillä työkaluilla jo vuosikymmeniä. Toimialan sisäinen murros on vasta alkamassa ja uskon, että arkkitehdin työ sekä toimiala tulevat uudistumaan tavalla, jota emme osaa vielä ennakoida.

Jo pitkään jatkunut arkkitehtisuunnittelun katetason lasku ja taantuman mukanaan tuoma rakentamisvolyymin vähennys pakottavat osan toimistoista uudistumaan ja laajentamaan toimialakäsitettään sekä muuttamaan näkökulmaansa omaan tekemiseensä. Osa joutuu lopettamaan kannattamattomina ja vain parhaat voivat jatkaa nykyistä rataa taiteellisten ansioidensa pohjalta.

Kuulun siihen joukkoon, joka etsii uusia polkuja – osin pakon sanelemana, koska suunnittelupalvelujen kysyntä päätoimialueellamme Kymenlaaksossa on vähentynyt dramaattisesti viimeisen neljän vuoden aikana.

Uskon uudistumiseen ja uusiin aluevaltauksiin. Kyseenalaistamalla nykyiset rakenteet voi syntyä jotain suurta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s